Franska presidentvalet i avgörandets stund

Paneldiskussion om franska presidentvalet

Den 25 april anordnade FORES och Utrikespolitiska institutet ett seminarium och Frankrike-mingel mellan första och andra omgången i det franska presidentvalet, med några av Sveriges ledande experter på fransk politik. I panelen fanns Martin Ådahl, VD tankesmedjan FORES, Ingmarie Froman, skribent och f d Pariskorrespondent, Anna Stellinger, chef för Europaforskningsinstitutet SIEPS och f. d forskare på Franska Politiska Institutet FIP, Annika Ström-Melin, ledarskribent Dagens Nyheter. Moderator Nathalie Besér, rådgivare Utrikespolitiska Institutet.
Under nästan två timmar diskuterade panelen tänkbara valutgångar, kandidater och betydelsen av slutresultatet för Europa och Sverige.

Panelen var relativt enig om att presidentvalet den 6 maj kommer bli mycket jämt, trots att utmanaren François Hollande är favorittippad vinnare. Inte så mycket tack vare sin egen utstrålning och politik, utan därför att det finns ett utbrett missnöje bland fransmännen med den sittande presidenten Nicolas Sarkozy, på såväl det politiska som personliga planet.

En hel del tid ägnades också åt den kandidat som visserligen inte tog sig vidare till andra omgången, men som skapat rubriker i såväl Frankrike som Sverige- högerkantens kandidat Marine Le Pen, ledare för Nationella Fronten (FN). Med en nationalistisk och främlingsfientlig retorik kryddad med EU-skepsis, kritik av storföretag och banksektorn samlade Le Pen nästan 19% av rösterna i första omgången, en indikation på att Front National sannolikt tar plats i Nationalförsamlingen i sommarens val till densamma.

Ur ett europeiskt perspektiv är presidentvalet viktigt eftersom Eurokrisens fortsatta utveckling delvis beror på hur den franska ekonomin utvecklas- med ett budgetunderskott över den maxgräns på 3% som satts inom Eurosamarbetet, måste Frankrike vända den negativa trenden för att hindra att läget i EU förvärras. I anslutning konstaterade flera i panelen att Hollande vore ett sämre alternativ än Sarkozy ur ett ekonomiskt perspektiv, både för Sverige och Europa i stort. Däremot har Sarkozy provocerat med sin utsvävande livsstil och stundtals buffliga person, och inte heller infriat sina löften om ökad sysselsättning och bättre ekonomi som förde honom till seger förra gången. Alla i panelen konstaterade också att valet präglats av negativa röstning, det vill säga, en stor del av väljarna röstar mot snarare än för en av de två kandidaterna, och få verkar hoppfulla om att nästa president kommer göra stor skillnad, oavsett om han heter François Hollande eller Nicolas Sarkozy.

Seminariet var välbesökt, efter paneldiskussionen och publikfrågor fortsatte debatten under flitigt mingel!