Den 5e september delades Laddguldet 2017 ut med bubbel och inspiration för en fossilfri, laddad framtid! Vinnare av årets Laddguld blev Gävle kommun och kan därmed titulera sig årets elbilskommun av tankesmedjan Fores och elbolaget Fortum för sitt arbete med elbilar och laddinfrastruktur.

Med en gedigen historik, en tydlig vision om en fossilfri kommun år 2020 och ett mål att ha flest laddstolpar i landet.” Så löd nomineringen till Gävle som kammade hem första platsen i årets Laddguld. Centerpartiets Annie Lööf var prisutdelare när kommuner runt om i Sverige tävlade om att bli bästa elbilskommun.

– Det här är väldigt sporrande för att fortsätta arbetet framåt, säger Anders Holmsten, enhetschef på Gävle Energi.

Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores, och grundare av 2030-sekretariatet, är en av  initiativtagarna till priset:

– Nu måste omställningen till fossilfria transporter ta fart! I det arbetet har vi oerhörd glädje av kommuner som går före och visar vägen; hit kan andra vända sig för att få råd och inspiration. Men Laddguldet är inte bara en belöning för ett fantastiskt arbete och en vägvisning för andra, utan också en knuff i ryggen till vinnarna att göra ännu mer – vi vill sporra till nya stordåd!

Andra platsen gick till Östersund och Falun tilldelades tredje pris. Andra nominerade kommuner var Jönköping, Kalmar och Stockholm som alla delar på fjärde platsen. Det är första året priset delas ut och initiativtagarna och partners är Fortum Charge & Drive, tidningen Elbilen, Power Circle, Klimatkommunerna och 2030-sekretariatet. I och med första platsen får Gävle kommun fem laddstolpar att sätta upp på valfri plats i landet.

Två eldsjälar korades också vilka var Tibor Blomhäll som driver Teslaclubsweden för sitt arbete att driva på Elbilssverige samt Sven Sandström som jobbat länge och uthålligt för elbilism och laddplatser inom föreningen Produkt Gotland och inom ramen för Elbilslandet.