Artificiell intelligens har blivit ett modeord som symboliserar de allt smartare tekniska tjänster som vi använder dagligen. Samtidigt antyder ordet en ny typ av intelligens som skulle kunna mäta sig med människor i förmåga och kanske i förlängningen även få en slags självinsikt. Men är det realistiskt? Vad är det egentligen vi talar om när vi talar om AI?

PUBLIKATION

Hur kan vårt samhälle se ut när vissa människor förstärker sig med teknik men inte andra? Kommer vårt rättsväsende behöva förhålla sig till en ny digital person? Vilka är de potentiella riskerna och farorna med AI? Vilka normer ska styra AI-utvecklingen? Det är några frågor som behandlas när ett antal jurister, arkitekter, sociologer, teknologer, forskare och framtidsanalytiker reflekterar över utvecklingen av AI.

Medverkar gör Daniel Akenine, Åsa Schwartz, Fredrik Svärd, Per Lagerström, Maria Nyström Agback, Anne Kaun, Fredrik Stiernstedt, Peter Jakobsson, Helena Nyholm, Cecilia Magnusson Sjöberg, Olle Häggström, Gerolf Nauwerck, Micael Frideros, Stefan Larsson, Helena Blackbright och Jonas Stier.

Beställ boken

I en specialutgåva tryckt för Internetdagarna 2018 ger vi en förhandsvisning av den slutliga antologin som lanseras i sin helhet jan/feb 2019. Beställ ditt exemplar genom att maila robin.vetter@fores.se

Lansering

Den fullständiga antologin lanseras i jan/feb 2019. Vill du få information om lanseringen, samt kommande seminarium och nyheter? Anmäl dig till Digitala samhällets nyhetsbrev här.

Internetdagarna

Under Internetdagarna 2018 reflekterar Stefan Larsson (medförfattare) kring etik och normativa riktlinjer för AI:s utveckling och implementering. Presentationen går att se i efterhand här nedan och ligger också till grund för kapitlet ”Sjyst AI och normativ design” (sid. 105).

Stefan Larsson är jurist, dr. i rättssociologi, docent i teknik och social förändring samt programchef för Fores program Digitala samhället.