Vilken politik kommer USAs nya president att föra och hur påverkar det oss? Den 20 januari 2017 bjöd Fores in till ett informativt seminarium i samband med att Donald Trump svors in som USA:s president. Under en och en halv timme fördjupade vi oss inom vår tids största samhällsfrågor med fokus på hur Trump som USA:s näste president påverkar internationell politik och vår vardag.

Anmäl din e-post för kommande seminarieinbjudningar här!

Med inbjudna experter djupdök vi i handelspolitik, finansmarknaden, migration, klimathotet och den digitala kommunikationens påverkan på politiken.

 

Internationell handel och svensk ekonomi

Trump har gått till val på en nationalistisk handelspolitik, som riskerar att leda till handelskrig. Han har också lovat avregleringar för finansbranschen, stora infrastrukturinvesteringar och skattesänkningar för höginkomsttagare, vilket nu får dollarn och amerikanska börsen att stiga. Vad blir effekterna för svensk ekonomi?

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea
Per Altenberg, ämnesråd på Kommerskollegium

Modereras av Andreas Bergström, chef för Fores program Ekonomiska reformer och entreprenörskap.

Falska nyheter och digital kommunikation

Falska nyheter och lögner har präglat Donald Trumps presidentvalskampanj. Sociala medier har fått stor politisk sprängkraft och i takt med att dubbla budskap omvandlas till praktik blir allmänheten mer och mer förvirrad. Är det framtidens politiska kommunikation vi ser? Vad innebär det för demokratiska samhällen och hur kan vi hantera desinformation?

Lars Truedson, producent Medierna i P1 och föreståndare för Institutet för mediestudier

Modereras av Rikard Linde, chef för Fores program Digitala Samhället.

Selektiv migration – hur påverkar det Sverige?

Under sin valkampanj har Trump gjort migrationen till en av sina hjärtefrågor. Han har utlovat att bygga en mur mot Mexiko, deportera alla migranter utan visum eller med kriminellt förflutet och lovat att stoppa all asylinvandring från krigets Syrien. ”Amerika först” blev valrörelsens mantra.

Men Trumps största inverkan på migration i världen kommer troligen inte synas inom USAs gränser, utan utanför. Beroende på hur hårdför den nyvalde presidenten kommer vara i Mellanöstern finns en risk att antalet asylsökande i EU kommer att öka markant. Hur påver Trumps migrationspolitik Sverige och EU?

Olle Wästberg, USA-kännare, journalist och tidigare generalkonsul i New York

Modereras av Robert Englund, vik. projektledare Migrationsinfo.se.

Internationell klimatpolitik

Under kampanjen förkunnade Donald Trump bland annat att han önskade skrota Parisavtalet och ta bort utsläppsbegränsningar för amerikanska kolkraftverk. Vad kommer Trump som president betyda för amerikansk klimatpolitik, och hur kan det påverka den internationella klimatpolitiken?

Mattias Goldmann, vd Fores
Gunilla Reischl, seniorforskare och programchef vid UI:s program för Global politik och säkerhet

Modereras av Daniel Engström Stenson, klimatpolitisk analytiker, Fores.