Idag lanserar FORES nya sajten transparencyinfo.se där vi redovisar vårt projekt om att kartlägga myndigheters övervakning, genom att begära ut information om persondatainsamling från myndigheter.
Screenshot 2013-12-12 at 16.50.54 - Edited

Vem ska få kunna ta del av vad du gör på sociala medier, eller vem du ringer till? Företagen, dina grannar eller staten? FORES arbetar med att kartlägga hur myndigheter begär ut information från sociala medier och mobiloperatörer, och varför de gör det. Den 12/12 talar vi om resultaten med vår expertpanel.

Många myndigheter har visat allt större intresse för IT- och telekomföretagens samlade information om medborgare och begär regelbundet ut uppgifter från företag som exempelvis Twitter, Microsoft, Google och Facebook. Ett tiotal nätleverantörer och nätoperatörer har bidragit till ökad insyn med så kallade “transparency reports”.

Men även i Sverige har myndigheter visat allt större intresse för att få tillgång till den information om svenska medborgare som finns lagrade hos IT- och telekomföretag. Nu senast har SÄPO begärt att få direkt tillgång till telekombolagens register, utan möjlighet till granskning och värnande om medborgarnas integritet.

Vi behöver diskutera den öppenhet som är nödvändig i en demokrati, i vilken utsträckning övervakning bör ske och med vilka medel. Men hur värnas integritet och rättsäkerhet i dessa processer? För att svara på dessa frågor har Fores under 2013 arbetat med ett projekt för att skapa transparens i hur svenska myndigheter interagerar med IT- och telekomföretag. Vi har även nyligen släppt boken Personlig integritet på nätet, som berör dessa frågor. På detta seminarium släpper vi en webbplats om vårt transparensarbete och diskuterar frågorna utifrån vår nya bok, tillsammans med ett gäng initierade experter.
Varmt välkommen!

Tid: 11:30 12/12
Plats: FORES, Bellmansgatan 10, T-bana Slussen/Mariatorget

Medverkande:

Jakop Dalunde – programchef Fores
Nina Wormbs ̣- Docent i teknik- och vetenskapshistoria, KTH
Markus Bylund – forskare på SICS och författare till boken Personlig integritet på nätet
Eva Franchell – ledarskribent på Aftonbladet
Nicklas Lundblad – samhällspolitisk chef på Google Europe.