Borde vi införa en ny fastighetsskatt? 2008 ersattes fastighetsskatten av en kommunal fastighetsavgift, med ett tak. Det innebär att den som äger ett dyrt hus betalar procentuellt mindre i skatt än den som äger ett billigt. Många nationalekonomer rekommenderar att en fastighetsskatt återinförs. Men då skatten varit impopulär finns det inget starkt politiskt tryck för detta.

Datum: 1 april 2020
Tid: 12.00–13.00
Plats: Fores Youtube

Om vi skulle återinföra en skatt, hur borde den vara utformad? Går det att hantera invändningarna som gjorde skatten så impopulär? Nu lanserar Fores rapporten Rättvis och effektiv fastighetsskatt – slutsatser av reformen 2008 skriven av Åsa Hansson, docent i nationalekonomi, som har studerat fördelningseffekterna av reformen. Utifrån forskning och internationella erfarenheter ger hon en rad rekommendationer om hur en effektiv och rättvis fastighetsskatt borde se ut. Välkommen på lanseringen hos Fores!

Medverkande

Åsa Hansson, docent i nationalekonomi, Lunds universitet, styrelseledamot, Fores
Håkan Selin, docent i nationalekonomi, IFAU samt en av författarna till ESO-rapporten ”Skillnad på marginalen”
Christian Ekström, vd, Skattebetalarnas förening

Moderator: Andreas Bergström, vice vd, Fores

Varmt välkommen!

Livestream

Webbinariet kommer sändas live och går att se i efterhand på Fores Youtube-kanal. Du kommer kunna ställa frågor i vår chattfunktion och följa presentationerna på skärmen. Varmt välkommen!

Publikation

Läs mer och beställ rapporten här!

Kontakt

Har du frågor om seminariet, vänligen kontakta Julius Rosenlund.