Många städer i Sverige har långa kötider till hyresrätter på rimligt avstånd till jobb och studier. De mest attraktiva lägenheterna går till dem som har möjlighet att vänta längst. Skulle annorlunda regler för bostadsköer kunna minska problemen och ge en mer rättvis fördelning?

Datum: Onsdag 6 maj 2020
Tid: Kl. 12.00–13.00
Plats: Fores Youtube 

Fores lanserar rapporten Hur ska hyreslägenheter fördelas – ett alternativ till dagens bostadsköer skriven av Fredrik Kopsch, lektor i fastighetsrätt. Utgångspunkten är att även om marknadshyror skulle ha flera fördelar, så är det politiskt osannolikt att det införs i närtid. I stället undersöker rapporten fördelningseffekter av dagens system och några tänkbara alternativ, och landar i ett förslag som skulle rymmas inom dagens lagstiftning, men ändå ge mycket annorlunda effekter. Välkommen till Fores webblansering!

Medverkande

Fredrik Kopsch, rapportförfattare och lektor i fastighetsrätt, LTH, Lunds universitet
Lisa Pelling, utredningschef, Arena Idé
Martin Hofverberg, chefsekonom, Hyresgästföreningen

Moderator: Andreas Bergström, vice vd, Fores.

Livestream

Webbinariet sändes live och går att se i efterhand på Fores Youtube-kanal. Du kommer kunna följa presentationerna på skärmen. Varmt välkommen!

Publikation

Läs mer om rapporten här!

Kontakt

Har du frågor om seminariet, vänligen kontakta Julius Rosenlund.


Hitta hem – En ny social bostadspolitik

Lanseringen är en del i Fores projekt Hitta hem – en ny social bostadspolitik i vilket vi gett ut en rad rapporter och seminarier på temat Sveriges framtida bostadsmarknad.