Välkommen på ett viktigt samtal där representanter från nord och syd möts och diskuterar skillnaderna i främlingsfientlighetens utbredning i Sverige och hur den tar sig uttryck.

Datum: Onsdag 12 november 2018
Tid: Kl. 11.30 – 12.30 (lunchmacka från 11:00)
Plats: Fores, Kungsbroplan 2, Stockholm

2018 års val blev en stor framgång för Sverigedemokraterna; det parti som med 4,7 procentenheter ökade allra mest. Trenden är talande bland väljarna, men skiljer sig markant beroende på om man bor i norra eller södra Sverige. Partiet fick nästan 40 procent av rösterna i flertalet kommuner i Skåne. Störst kontrast ser vi mellan väljarna i Umeå i Västerbotten (8,6%) och Sjöbo i Skåne (39,2%).

Hur kan vi förklara framgångarna hos ett populistisk parti som Sverigedemokraterna? Vilken roll spelar alternativa fakta i förhållande till populism och hur har det tagit sig uttryck i olika delar av landet? Varför ser vi denna geografiska uppdelning? Finns det en grundläggande skillnad i hur man arbetar med integration och tillit i olika delar av Sverige?

Detta och mycket mer diskuterar vi närmare den 12 december. Varmt välkomna!

Medverkande:

  • Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet och författare till boken Alternativa fakta. Om kunskapen och dess fiender
  • Anders Mildner, föreläsare, journalist och innehållsansvarig Altitude Meetings, Malmö
  • Peter Juneblad, näringslivschef Umeå kommun

Moderatorer: Angéla Ekman-Nätt, Esam och Oskar Adenfelt, tf chef för Fores migrations- och integrationsprogram

Se seminariet

Se seminariet i efterhand här.

Kontakt

Vill du veta mer om seminariet? Vänligen kontakta Hedvig Heijne