Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bostadsbrist eller reformbrist?

5 oktober, 2023 @ 16:30 - 18:00

Datum: 5 oktober 2023
Tid: Dörrarna öppnar 16:30, panelsamtal från 17:00
Plats: Fores, Sveavägen 59, Stockholm


Tak över huvudet är ett av alla människors grundläggande behov, därför är dagens bostadsbrist i Sverige en tung börda på samhällskontraktet mellan medborgare och stat. I storstäderna slår bostadsköerna rekord år efter år, och den gröna industrialiseringen har skapat ett skriande behov av bostäder i norra Sverige. Vilka reformer kan lösa bristen?

Klarar välfärdsstaten av sitt grundläggande uppdrag? Många svenskar upplever att staten inte lever upp till samhällskontraktets åtaganden. Hög kvalitet och tillgänglighet på bostadsmarknaden är avgörande för ett välfungerande samhälle. Men allt fler grupper har svårt att skaffa sig en egen bostad, samtidigt som byggandet av nya bostäder stannat av. Bostadsproblemen riskerar att hota den ekonomiska tillväxten, förstärka utanförskapet och underminera den allmänna tryggheten.

Den 5 oktober arrangerar Fores det tredje samtalet i vår seminarieserie om det liberala samhällskontraktet. Då borrar vi djupare i vilka reformer som politiken bör genomföra – eller undvika ­– för att lösa bostadsproblemen, så att staten kan leva upp till sitt ansvar under samhällskontraktet. Vilka bostadspolitiska reformer krävs? Vilket ansvar har staten att säkerställa en fungerande bostadsmarknad? Vilken roll har marknaden?

Medverkande:

  • Jennie Nilsson, riksdagsledamot, bostadspolitisk talesperson Socialdemokraterna, tidigare landsbygdsminister
  • David Josefsson, bostadspolitisk talesperson Moderaterna
  • André Nilsson, bostadspolitisk expert Mäklarsamfundet
  • Anna Granath Hansson, senior research fellow Nordregio
  • Martin Hofverberg, chefsekonom Hyresgästföreningen

Fler panelister kan tillkomma. 

Modererar gör Anna Willman, klimatpolitisk expert Fores.

Varmt välkommen!

Details

Date:
5 oktober, 2023
Time:
16:30 - 18:00