Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ekonomerna om höstbudgeten 2023

20 september, 2023 @ 16:30 - 18:00

Datum: 20 september 2023
Tid: Dörrarna öppnar 16:30, panelsamtal från 17:00
Plats: Fores, Sveavägen 59, Stockholm


”Ekonomisk vinter” kallade finansministern det ekonomiska läget när hon presenterade vårändringsbudgeten i april. Frågan är nu om Svantesson i sin höstbudget lyckas med balansakten att inte elda på inflationen samtidigt som samarbetspartiernas egna önskningar tillgodoses. Blir det hetta eller kyla vi bjuds på den 20 september? 

Medan inflationsbekämpning fortfarande är högst prioriterat för finansministern, kvarstår Moderaternas löfte om betydande skattesänkningar. Samtidigt har de andra samarbetspartierna sina egna agendor och käpphästar. Sverigedemokraterna driver för sänkta drivmedelspriser, medan Liberalerna hellre vill satsa på skolan. På samma gång oroar sig kommuner och regioner över välfärdens överlevnad.

Den 20 september samlas vi på Fores för att diskutera regeringens andra höstbudget tillsammans med några av Sveriges mest namnkunniga ekonomer. Kommer de utlovade skattesänkningarna att förverkligas? Kan hushållen och välfärden räkna med det stöd de behöver? Får vi de långsiktiga strukturreformer som krävs för att möta morgondagens utmaningar?

Medverkande:

  • Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet och ordförande för Fores vetenskapliga råd
  • Laura Hartman, chefsekonom LO
  • Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom Svenskt näringsliv

Modererar gör Ulrica Schenström, vd Fores.

 

Se hela samtalet i efterhand:

Details

Date:
20 september, 2023
Time:
16:30 - 18:00