Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

Framtidens integration 2019

18 januari, 2019 @ 09:00 - 13:00

Välkommen till årets viktigaste integrationskonferens! Tankesmedjan Fores och tillsammans med Axfoundation och Öppna Dörren bjuder in till årets första integrationskonferens på temat FRAMTIDENS INTEGRATION den 18 januari 2019.

När: 18 jan, klockan 09.00 – 13.00 (frukost 08.30)
Var: Citykonferensen Ingenjörshuset,
Malmskillnadsgatan 46, 111 84 Stockholm (T-bana: Hötorget)

 

För femte året i rad dyker vi ner i aktuella integrationsfrågor på vår konferens. Du kommer också ha möjlighet att mingla med mängder av aktörer som arbetar med etableringen av nyanlända och besöka våra utställare.

Livestream

Se hela konferensen i efterhand på Fores Facebook.

Program

Årets konferens fokuserar på tre framåtblickande och viktiga teman:

 

09:00 Framtidens mottagande
Hur gör vi rätt från början? Syftet är att prata om hur vi ska organisera framtidens asylmottagande. Vem gör vad, vilka insatser behövs och när ska olika insatser komma in? Detta med Mottagandeutredningen som utgångspunkt men också utifrån andra förslag och perspektiv.

 • Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad, SKL
 • Mikael Ribbenvik, generaldirektör, Migrationsverket
 • Annika Sundén, analyschef, Arbetsförmedlingen
 • Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Stockholms stad, Moderaterna
 • Stig Henriksson, fd kommunalråd och riksdagsledamot för Vänsterpartiet, Fagersta

10:10 Framtidens bostadsområde
Syftet med temaområdet är att diskutera hur vi kan skapa trygga och socialt hållbara bostadsområden. Hur bryter vi bostadssegregationen och hur ökar vi tryggheten i socialt utsatta områden? Hur fungerar samarbetet mellan kommun, socialtjänst, polisen och civilsamhället. Finns det goda exempel på insatser som fungerar? Allt för att främja en mer hållbar och långsiktig integration.

 

 • Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef, Rinkeby
 • Anna Heide, affärsutvecklingschef Trianon
 • Jonas Nygren, förbundschef, Hyresgästföreningen
 • Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, (S)
 • Märta Stenevi, kommunalråd och gruppledare i Malmö, (MP)
 • Robert Hannah, , riksdagsledamot Göteborg, (L)

11:15 Fika

 

11.35 Framtidens arbetsförmedling
Fokus kommer att ligga på hur olika gruppers etablering på arbetsmarknaden främjas bäst. Kan etableringen organiseras på ett annorlunda och bättre sätt? Vem bör göra vad inom etableringen och vilket ansvar bör Arbetsförmedlingen ha? Diskussionen utgår från kapitlet i Fores antologi Framtidens arbetsförmedling som behandlar nyanländas etablering.

 

 • Pernilla Andersson Joona, Docent, Institutet för social forskning, Stockholms Universitet
 • Farzad Golchin, VD, Novare potential
 • Pia Ackmark, verksamhetsområdeschef, Arbetsförmedlingen
 • Anna Johansson, ordförande Arbetsmarknadsutskottet, (S)
 • Gulan Avci, vice ordförande Arbetsmarknadsutskottet och integrationspolitisk talesperson, (L)

12:40 Lärdomar från ESF projektet: Öppna Dörren för nyanlända

 

13:00 Slut

På scen

Robert Hannah (L)
Robert Hannah är jurist och bostadspolitisk talesperson för Liberalerna. Han är uppvuxen i Göteborgsförorterna Gårdsten och Tynnered, båda klassade som särskilt utsatta områden av polisen. Politiskt fokuserar Robert på hedersvåld och att vända på utvecklingen i svenska förorter.

 

Farzad Golchin
Farzad Golchin är grundare och VD för Novare Potential, Sveriges ledande rekryterare av nyanländ kompetens. Tidigare var Farzad marknadschef för Comviq där han ledde en satsning på mångkulturell kommunikation.

 

Anna König Jerlmyr (M)
Anna König Jerlmyr är finansborgarråd i Stockholms stad. Tidigare oppositionsborgarråd och gruppledare för Moderaterna i Stockholms stad samt social-borgarråd 2010-2014. 2006-2010 var Anna riksdagsledamot och ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

 

Annika Sundén
Annika Sundén är analysdirektör på Arbetsförmedlingen och docent i nationalekonomi.  På Arbets-förmedlingen ansvarar hon för analyser och utvärderingar kopplade till den arbetsmarknads-politiska verksamheten och arbetsmarknadens funktionssätt. Annika var tidigare ställföreträd-ande generaldirektör och stabschef på Pensionsmyndigheten.

 

Pernilla Andersson Joona
Pernilla Andersson Joona är docent i nationalekonomi och verksam som forskare vid Institutet för social forskning (SOFI) vid Stockholms universitet.
Hennes forskning har under de senaste åren handlat om nyanländas etablering på arbetsmarknaden.

 

Jonas Nygren
Jonas Nygren är Förbundschef på Hyresgästföreningen. Han har tidigare bland annat varit kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg och ledde arbetet med att starta den nya myndigheten Delegationen mot Segregation.

 

Märta Stenevi (MP)
Märta Stenevi engagerade sig politiskt i Miljöpartiet 2012 efter att ha arbetat som bla marknadschef och inköpschef under många år i näringslivet. Beslutet drevs till stor del av insikten att en hållbar omställning i näringslivet bara kan bli konkurrenskraftig om det offentliga sätter spelregler som ger förutsättningar för hållbara affärer. Mandatperioden 2014-2018 var hon först regionråd i Region Skåne och sedan stadsbyggnadskommunalråd i Malmö stad. Hon är nu gruppledare för MP i Malmö i opposition.

 

Mikael Ribbenvik
Mikael Ribbenvik är generaldirektör för Migrationsverket. Ribbenvik var rättschef på Migrationsverket mellan 2008 och 2013 med ansvar för intern rättspraxis. Från 2013 till 2016 var han operativ chef och biträdande generaldirektör med ansvar för att genomföra och utveckla den operativa verksamheten.

Mikael Ribbenvik är också medlem i styrelsen för europeiska stödkontoret för asylfrågor  asylstödskontor (EASO), som representant för Sverige.

 

Pia Ackmark
Pia Ackmark är verksamhets-områdesdirektör för verksamhetsområde Arbetsgivare på Arbetsförmedlingen. Det innebär att hon ansvarar för att organisera och utveckla det arbetsgivarinriktade arbetet i myndigheten. Pias drivkraft och vision är att Arbetsförmedlingen ska överraska och har som mål att vi ska vara en attraktiv partner till näringslivet. Pia har lång erfarenhet av ledarskap i myndigheten och var tidigare marknadschef och ansvarig för verksamheten i Stockholm och på Gotland.

 

Gulan Avci (L)
Riksdagsledamot och integrations-politisk talesperson (L) är även ordförande för Liberala kvinnor och duckar inte för frågor om hedersrelaterat våld och jämställdhetsfrågornas betydelse för integration.

 

Catharina Bildt Grape
Moderator och senior konsult inom migration, integration och mångfald. Catharina har arbetat över 15 år med integrations-frågorna och har bl. a. varit politiskt sakkunnig i regeringskansliet under åren 2006-2014.

 

Anna Heide
Affärsutvecklare på Trianon och tidigare CSR-ansvarig på MKB. Bostadsexpert med djupa kunskaper om nyanländas situation på bostadsmarknaden.

 

Per-Arne Andersson
Direktör och avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL Ansvarig för förskola, skola och andra utbildningsfrågor, frågor om arbets­marknad och sysselsättning, asyl- och flyktingmottagande, försörjningsstöd samt ESF-frågor.

 


Konferensen Framtidens integration

Fores anordnar i januari varje år en konferens om ”Framtidens integration” med olika aktuella teman. Syftet med dessa konferenser är att lyfta och belysa frågor av vikt inom området, att bidra med underlag för beslut baserat på vetenskapliga grunder och kunskap, ge en plattform för diskussion för och med mottagare av integrationsåtgärder och skapa en mötesplats för olika aktörer inom området. Läs mer om ”Framtidens integration” och se tidigare års konferenser här!

Details

Date:
18 januari, 2019
Time:
09:00 - 13:00
Event Tags:
,