Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Framtidens integration 2020

31 januari, 2020 @ 09:00 - 12:00

Varmt välkommen till konferensen Framtidens integration. För sjätte året i rad riktar vi fokus mot Sveriges framtida integrationsarbete, i år på temat Det delade ansvaret.

Datum: Fredag 31 januari 2020
Tid – Konferens: Kl. 09.00–12.00 (frukost serveras kl. 08.30)
Plats: Citykonferensen Ingenjörshuset, Malmskillnadsgatan 46, Stockholm

Se konferensens livestream i efterhand på Fores YouTube.

 

Ansvaret för integrationen ligger inte bara hos Arbetsförmedlingen eller kommunerna, utan genomsyrar alla delar av samhället. Under årets konferens fördjupar vi oss i det delade ansvaret och hur det kan ta sig uttryck i praktiken.

Tillsammans med aktörer från näringslivetcivilsamhället och offentlig sektor diskuterar vi hur integrationsarbetet ser ut i olika delar av samhället och hur vi kan arbeta med integration på nya sätt. Vad kan du, din arbetsplats eller kommun göra för att förbättra integrationen?  Hur kan värderingsskillnader överbyggas? Hur kan näringslivet ta ett större ansvar och vad kan kommuner lära av varandra?

Nätverkande

Utöver inspirerande samtal på scen får du möjlighet att träffa och knyta kontakt med centrala personer för Sveriges framtida integrationsarbete. Efter konferensen finns möjlighet att medverka under Yrkesdörrens nätverkslunch. Läs mer om lunchen nedan. ForesAxfoundation och ÖppnaDörren vill hälsa dig varmt välkommen!

Program och talare

Dagens moderator är Nedjma Chaouche, journalist, kommunikatör och rådgivare.

#1 Det enskilda ansvaret

Hur ökar vi förståelsen för varandra och hur möts vi på mitten? Bi Puranen från World Value Survey inleder med att presentera hur migranters värderingar förändras över tid och varför vissa värderingar består. Diskussionen fokuserar på den enskilde migrantens ansvar i integrationsprocessen och hur individer kan engagera sig i integrationsarbetet. Hur överbygger vi värderingsskillnader? Samtalet kommer även innefatta enskilda samhällsaktörers ansvar att anpassa sig efter migranternas förutsättningar.

Bi Puranen

Bi Puranen är en svensk författare, forskare och programledare. Hon är sedan 1996 generalsekreterare för World Values Survey och docent i ekonomisk historia vid Institutet för Framtidsstudier. Bi har senast varit aktiv med publikationen Med migranternas röst – Den subjektiva integrationen som undersöker hur migranters värderingar och normer förändras över tid när de flyttar från en region till en annan.

Meyling Calero

Tidigare familjeminister i Nicaraguas regering och anställd inom civilsamhället med barns, ungdomars och kvinnors rättighetsfrågor. Idag jobbar Meyling Calero som samordnare på Svenska med baby som genom öppna föräldragrupper och gemensamma aktiviteter för småbarnsföräldrar och barn med olika bakgrund jobbar för att bryta segregation och underlätta etableringen av nya svenskar i samhället.

Ali Alabdallah

Ali Alabdallah är en syrisk journalist och författare som kom till Sverige 2013 Han har tidigare arbetat på Damaskus Radio och arbetar idag som kommunikatör på Länsstyrelsen Skåne. Ali skrev 2018 boken Nytt jobb nytt land som beskriver den nyanlände arbetssökandes perspektiv.

Mouddar Kouli

Mouddar Kouli är född och uppvuxen i Syrien för att sedan arbeta på Mercedes-Benz i Qatar till det att han utvisades ur landet 2015. Mouddar sökte asyl i Sverige och började arbeta med sin kollega Magnus Berg i ett integrationsprojekt hos fackförbundet Ledarna. Magnus och Mouddar driver sedan 2018 Mumtaz Integration som erbjuder rådgivning, matchning och utbildning till företag.

Vilhelm Skoglund

Vilhelm Skoglund är utbildad jurist och har arbetat som hållbarhetskonsult på Sustainergies och Goodpoint AB. 2016 startade Vilhelm tillsammans med Robert Moldén och Philip Robertsson Nema Problemas integrationsverksamhet. Nema Problema syftar bland annat till att hjälpa nyanlända att komma i arbete och bedriver idag främst högtidsfiranden och mentorprogram.

#2 Det offentliga ansvaret

Karl Wennberg inleder med att presentera slutsatserna från Fores studie: Integration i hela Sverige – Från asyl till arbete. Hur ser utmaningarna i olika kommuner ut och hur skapar vi gynnsamma förutsättningar för integration? Hur ser regeringens planer ut framöver? Vilka lyckade kommunala insatser finns redan? Samt vikten av lokala samarbeten. Panelsamtalet kommer att diskutera vilka åtgärder som behövs och hur vi förbättrar situationen i de kommuner som inte lyckas lika väl.

Lena Micko (S)

Lena Micko är socialdemokratisk politiker och civilminister sedan 1 oktober 2019. Hon kommer senast från rollen som ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting mellan 2015 och 2019 och dessförinnan från rollen som kommunalråd i Linköping kommun. Som ordförande för SKL har hon bl.a. motionerat för sociala och miljömässiga klausuler i upphandlingar under sin tid som kommunalråd.

Karl Wennberg

Karl Wennberg är professor i företagsekonomi vid Linköpings universitet och professor och professor på Handelshögskolans Institut för Analytisk Sociologi. Karls forskning fokuserar på entreprenörskap, organisationsdynamik samt flyktingars etablering på den svenska arbetsmarknaden. På Fores uppdrag författade Wennberg 2019 tillsammans med Emelie Videnord och Åsa Bråmå studien Integration i hela Sverige – Från asyl till arbete.

Karin Ernlund (C)

Karin Ernlund är Arbetsmarknads- och Integrationsborgarråd (C) samt Idrottsborgarråd sedan 2018. Karin var under perioden 2009–2011 förbundsordförande i Centerstudenter och hade rollen som gruppledare för Centerpartiet i Stockholms Stad mellan 2015–2018. I frågan om segregation och arbetslöshet ser Karin lösningar i ökad trygghet och fler företagsetableringar.

Johan Eklund

Johan Eklund arbetar som vd för Entreprenörskapsforum och är professor i industriell ekonomi vid Blekinge Tekniska Högskola. Han har även arbetat som forskare på forskningsintitutet Ratio och som gästforskare vid George Mason University. Han disputerade i nationalekonomi vid Jönköpings Handelshögskola 2008. Eklunds forskning rör bland annat industriell ekonomi och arbetsmarknads-, utbildnings-, och kompetensförsörjningsfrågor.

Per Ribacke (S)

Per Ribacke har en bakgrund som medlemsutecklare på LO-förbundet Handelsanställdas förbund. Sedan 2011 har han varit kommunstyrelsens ordförande för socialdemokraterna i Alvesta. Per har i debatter förespråkat utökade resurser till kommunernas integrationsarbete istället för lägre nivåer av invandring. Han menar att mindre kommuner har både behov och utrymme att anställa flyktingar och invandrare.

Andreas Sjölander (S)

Andreas Sjölander är sedan 2018 kommunstyrelsens ordförande för socialdemokraterna i Härnösand. Han har tidigare arbetat Västernorrlands landsting som ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, i landstingets arbetsutskott samt ordförande för Härnösands kommunfullmäktige.

#3 Näringslivets ansvar

Hur ser näringslivets ansvar i integrationsarbetet ut idag och vilka är det som går i bräschen för ett hållbart näringsliv? Näringslivets ansvar inleds med Nordic Choice:s People & Culture Manager Tina Tropp Jerresand som visar på värdet av att rekrytera nyanlända och utrikesfödda. Därefter tar vi upp exempel på hur det offentliga och näringslivet kan samarbeta i att rekrytera utrikesfödda – exempelvis genom sociala klausuler och genom vinstdrivande rekryteringsföretag.

Tina Tropp Jerresand

Tina Tropp Jerresand har arbetat med rekrytering och HR inom hotellbranschen under merparten av sin karriär. I sin nuvarande roll som People & Culture Manager vid Nordic Choice arbetar hon med att rekrytera kompetens bland utrikesfödda och med mångfaldsfrågor. Nordic Choice driver flera mångfaldsprojekt, däribland deras egna lärlingsutbildning på Realgymnasiet med jobbgaranti och det gemensamma projektet “Samhällsutmaningen” med Samhall.

Maria Hernroth

Maria Hernroth är utbildad lärare från Göteborgs Universitet som 2007 blev ombedd att anta rollen som vd och skolchef för PEABs gymnasieutbildning, Peabskolan AB, där hon fortfarande sitter som styrelseordförande. Maria har på PEAB arbetat som chef för kompetensförsörjning, ansvarig för jämställdhet, mångfald och CSR och är sedan 2017 hållbarhetschef. Att öka PEABs sociala hållbarhet kräver kulturförändringar, transparens och utbildningsinsatser, enligt Hernroth.

Erik Englund

Erik Englund är utbildad ekonom med miljöfokus från SLU och sustainability manager på företaget Stratsys sedan 2018. Stratsys säljer en molnbaserad planeringsplattform för företag. Som del av deras hållbarhetsarbete anställdes 2017 Eyad Noor, 24 år från Eritrea, som office manager. Stratsys kom i kontakt med Eyad genom rekryteringsföretaget Jobbentrén och är ett exempel på hur mindre företag kan ta sitt ta sitt ansvar i framtidens integration.

Andrea Ahlenius

Andrea Ahlenius är vd för och medgrundare av det sociala rekryteringsföretaget Jobbentrén. Jobbentrén, som grundades 2016 av Andrea och Mark Ahlenius, riktar in sig på att förmedla nyanlända talanger till arbetsgivare som söker arbetskraft och vill ta sitt sociala ansvar. I utbyte mot lämplig matchning baserade på upparbetade nätverk och löpande coachning tar företaget hälften av Arbetsförmedlingens nystartsjobbsersättning som arvode. Jobbentrén arbetar för en mer inkluderande arbetsmarknad.

Yrkesdörrens nätverkslunch

Efter konferens bjuder Yrkesdörren in till en unik nätverkslunch kl. 12.30-14.00 i Citykonferensens restaurang, med begränsat antal platser. Lunchen vänder sig till dig som arbetsgivare, anställd eller privatperson oavsett bransch.

 

Under nätverkslunchen matchas du med en utrikesfödd person med erfarenhet från samma bransch för ett förutsättningslöst samtal om hur din bransch fungerar i Sverige. Samtalet kan kretsa kring alltifrån sociala koder, hur en anställningsprocess går till och feedback på ett CV. Ni får en samtalsguide för att ge vägledning i samtalet. Målet med lunchen är du sen kan förmedla kontakt till två personer i ditt nätverk för att personen du möter ska få möjlighet att bredda sitt kontaktnät och komma vidare i sin jakt på arbete eller praktik. Vi lovar att det är givande och intressant även för dig.

 

Yrkesdörren ger nya svenskar bättre förutsättningar på arbetsmarknaden genom möten med etablerade svenskar inom samma bransch. De vill också underlätta för etablerade svenskar att tillvarata den kompetens som personer med utländsk bakgrund för med sig. Tillsammans kan vi underlätta etableringen och stärka våra arbetsplatser. Yrkesdörren är en del av ÖppnaDörren, ett initiativ av Axfoundation, och delfinansieras av ESF. Läs mer om Yrkesdörren här!

 


Konferensen Framtidens integration

Fores anordnar i januari varje år en konferens om ”Framtidens integration” med olika aktuella teman. Syftet med dessa konferenser är att lyfta och belysa frågor av vikt inom området, att bidra med underlag för beslut baserat på vetenskapliga grunder och kunskap, ge en plattform för diskussion för och med mottagare av integrationsåtgärder och skapa en mötesplats för olika aktörer inom området. Läs mer om ”Framtidens integration” och se tidigare års konferenser här!

Detaljer

Datum:
31 januari, 2020
Tid:
09:00 - 12:00
Evenemang Taggar:
,