Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Effekter på klimatomställningen av Rysslands krig mot Ukraina

21 oktober, 2022 @ 08:00 - 09:00

Nu drar Fores Klimatfrukostar för hösten 2022 i gång! Välkommen till högaktuella klimatdiskussioner, en god fralla och nybryggt kaffe. Höstens första ämne är: Effekter på klimatomställningen av Rysslands krig mot Ukraina.

Det ryska kriget mot Ukraina har dramatiskt förändrat den europeiska säkerhetsordningen, med konsekvenser för både den europeiska ekonomin och klimatomställningen. Beslutsfattare har pekat på att denna situation bör användas för att påskynda omställningen av energisystemet och därmed stoppa beroendet av ryska fossila bränslen och snabbare nå de uppsatta klimatmålen. Ändå finns det indikationer på att beslut som fattats under året inte nödvändigtvis har varit i linje med denna ambition.  

Under detta samtal diskuterar vi de direkta och långsiktiga konsekvenserna av Rysslands krig mot Ukraina på klimatomställningen i Sverige och i EU. Hur har kriget och de höga elpriserna påverkat klimatarbetet? Vilka åtgärder kan på kort sikt stoppa beroendet av fossila bränslen och samtidigt hantera de höga elpriserna? Och hur kan geopolitiska kriser hota försörjningen av mineraler kritiska för klimatomställningen? 

Medverkar gör:  

  • Filip Johnsson, professor i energisystem, Chalmers tekniska högskola 
  • Lars Zetterberg, klimatforskare, IVL Svenska Miljöinstitutet

Moderator är Åsa-Britt Karlsson, senior klimatrådgivare, Fores.

 

Detaljer

Datum:
21 oktober, 2022
Tid:
08:00 - 09:00