Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Sverige & NATO

mars 29 @ 16:30 - 18:00

Det är fortfarande oklart om eller när Turkiet kommer att stödja ett svenskt medlemskap i Nato. Samtidigt fortsätter striderna i Ukraina efter Rysslands angrepp. Hans Lindblad beskriver i boken Sverige och Nato den väg som lett fram till en svensk Natoansökan och behandlar ett antal frågor om vad som händer om Sverige blir medlem eller om bara Finland beviljas medlemskap i närtid. Han anser att det bästa är om båda länderna kommer med samtidigt, det näst bästa att Finland inledningsvis kommer med i Nato.

Hur blir Sveriges försvarspolitiska situation om enbart Finland blir medlem i Nato i närtid? Om Sverige blir medlem bör svensk trupp placeras i Finland eller Baltikum om önskemål om det finns? Jas 39 Gripen? Om vi kommer med i Nato, hur blir rollen för ÖB och Försvarsmakten gentemot ett Natokommando? Ska krigsmateriel från Natoländer kunna förhandslagras i Sverige? Utländsk trupp? Hur kommer Ryssland att reagera om Sverige och Finland blir medlemmar i Nato?

Välkommen till ett seminarium om på Fores onsdagen den 29 mars, dörrarna öppnas 16,30, presentation av boken Sverige och Nato och paneldiskussion 17.00. Seminariet arrangeras i samarbete med Ekerlids Förlag och Sveriges Unga Atlantister.

Medverkande:

Hans Lindblad, tidigare riksdagsledamot (FP) och försvarsdebattör.
Michael Claesson, generallöjtnant och Chef för Försvarsstaben.
Mikael Holmström, säkerhetspolitisk reporter, DN.
Carolina Vendil Pallin, forskningsledare vid Rysslandsprogrammet, FOI.

Modererar gör Ulla Lovcalic, ordförande för Sveriges Unga Atlantister.

Detaljer

Datum:
mars 29
Tid:
16:30 - 18:00