Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Sveriges hemliga NATO-förbindelser

18 april, 2023 @ 16:30 - 18:00

I den nysläppta utgåvan av ”Den dolda alliansen : Sveriges hemliga NATO-förbindelser” har Mikael Holmström lagt till en helt ny del om Sveriges historiska beslut att gå med i NATO. Nu kommer han till Fores för ett författarsamtal om den nya utökade upplagan, med efterföljande panel där bland annat tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S) deltar.

Finland har blivit en del av NATO, men för Sveriges del är framtiden mer oviss. Till följd av Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har den svenska riksdagen gjort en historisk omsvängning i NATO-frågan. Sanningen är dock att Sverige länge har haft ett närmare samarbete med försvarsalliansen än många tror. I sin bok visar den välmeriterade säkerhetspolitiske reportern Holmström på nära kopplingar mellan Sverige och NATO-länderna, trots att svenska makthavare sedan kalla kriget lyft landet som alliansfritt.

Efter författarsamtalet med Mikael Holmström följer en paneldiskussion där flera högaktuella frågor om Sverige och NATO kommer att behandlas. Fanns det verkligen någonsin en svensk försvarsplan för neutralitet? Vad fick Socialdemokraterna att ändra sin inställning till alliansfrihet? Och frågan som alla ställer sig: när kommer Sverige egentligen att släppas in i NATO och vilken roll kommer vi att spela där?

Boken kommer att finnas att köpa i samband med boksamtalet.

Medverkande:

Peter Hultqvist, ordförande försvarsutskottet, tidigare Sveriges försvarsminister (S) 2014-2022
Mikael Holmström, säkerhetspolitisk reporter DN, författare till ”Den dolda alliansen: Sveriges hemliga NATO-förbindelser”
Daniel Bäckström, gruppledare (C) i riksdagen och förste vice partiledare
Ulla Lovcalic, ordförande för Sveriges Unga Atlantister

Medverkar gör också en representant från förlaget Natur & Kultur.

Modererar gör Patrik Oksanen, säkerhetspolitisk rådgivare Fores.

Fores vd Ulrica Schenström välkomnar och inleder.

Se hela samtalet i efterhand

Detaljer

Datum:
18 april, 2023
Tid:
16:30 - 18:00