Vänner, det är något häftigt med att vara i ett land som är så litet att vad vi gör för klimatet faktiskt inte spelar någon roll. Att fast vår klimatpåverkan per skalle är skyhög, tillsammans är så liten att den bara motsvarar 0,15 % av de globala utsläppen. Att om vi i smyg skulle nollställa vår klimatpåverkan nu – stänga av varenda fabrik, varenda motor och andas in men inte ut igen – så skulle det inte märkas på de globala klimatindikatorerna.

Och det är så häftigt, för att om man är så liten så finns det bara ett enda sätt att göra skillnad. Det är att vara så bra så att alla andra vill ta efter, inspireras och göra samma sak. Det är att bli den globala help-desken, som alla ringer för att få reda på ”hur tusan ställer vi om?”, det är att vara den permanenta världsutställningen som andra besöker för att förstå hur omställningen ser ut.

Det är mycket käbbel och tjafs inom politiken just nu, men inför klimathotet har sju av åtta riksdagspartier faktiskt skärpt sig och säger just det: att Sverige ska vara Den globala förebilden. Nu är det  dags att gå från vackra ord till imponerande handling. För att inte smältande glaciärer, översvämmade stränder, rekordvärme, sinande brunnar och nödslakt ska bli det nya normala, så måste vi, och det enda sättet att göra skillnad är att, vara snabbast in i det nya klimatsmarta hållbara. Så från oss här på Nytorget i Stockholm, till riksdagen och rosenbad, till varenda nyvald kommunpolitiker, från Övertorneå ner till Ystad, men också till varenda styrelserum, varenda bostadsförening och varenda middagsbord så skickar vi signalen tydligt:

Inget annat duger än att Sverige blir klimatbäst i världen!

Mattias Goldmann
Nytorget, Stockholm
7 september 2018