Foresakademin

Har du fötterna rotade i liberala och borgerliga värderingar och vill lära dig det politiska hantverket med reformer, opinionsbildning och ideologiska fördjupningar?

Utbildningen har tagits fram i en tid då den värld vi är vana vid snabbt förändras. Extrema värderingar håller på att omkullkasta den rådande världsordningen och den globaliserade världen blir mer och mer sluten.

Med valresultatet blev det tydligt att de liberala värderingarna led de största förlusterna. Väljarna önskar mer slutenhet och en större stat. Riksdagens två största partier – som kan samla en riksdagsmajoritet – för en sosse-ekonomisk fördelningspolitik och vurmar för kollektivismen. Den senast föreslagna budgeten går nu i samma anda.

I turbulenta tider står liberalismens framtidstro och idéer sällan högt i kurs hos befolkningen, samtidigt som vi vet att de liberala reformerna är de som bäst behövs i såväl kristider som vid lugna vatten. Kan de liberala värderingarna överleva polariseringens och de nationalistiska strömningarnas tid? Hur kan liberalismen vinna större stöd i landet? Vad bör vara den liberala reformagendan, för ett mer frihetligt Sverige idag och i framtiden?

Foresakademin är en spetsutbildning för dig som vill lära dig hur man utformar och genomdriver reformer för ett frihetligt samhälle. Rektorer är Gustaf Reinfeldt och Naod Habtemichael, biträdande rektor är Alex Nilsson.

Upplägg

Med några av Sveriges allra mest namnkunniga nationalekonomer, politiska experter och reformivrare som talare kommer du få en djupare kunskap om hur man bedriver opinionsbildning, tar fram reformer och lära dig det politiska hantverket på riktigt. Tidigare har vi gästats av Fredrik Reinfeldt, vice riksbankschef Cecilia Skingsley, Johan Norberg, Lena Andersson, bland många andra tunga profiler.

Utbildningen består av fem fysiska helgträffar då vi djupdyker i reformmakeriets värld. Akademideltagarna får också göra studiebesök hos aktörer som är mitt i smeten för opinionsbildningen. Inför varje helg förväntas du läsa utsänd litteratur. Akademin avslutas med en obligatorisk examensuppgift.

Vi söker dig som har en bakgrund som politiskt engagerad och du bör ha tagit dina första poäng vid högskola och/eller universitet. Foresakademin kan mycket väl kombineras med heltidsstudier och eventuellt extrajobb.

Utbildningen kostar 500 kr, och då ingår mat och dryck under samtliga helger, kurslitteratur och eventuella resor till samt boende under akademihelgerna.

Ansökan

Ansökan till Foresakademin 2023 är stängd. 

Mer information

Läs mer om Foresakademin 2023

Sagan om liberalismen, Tove Hovemyr gästar Centerstudenters podd Ex Ante där hon bland annat pratar om akademin.

Vad är Foresakademin?, rektorerna Gustaf Reinfeldt och Naod Habtemichael i Reformpodden med Ulrica Schenström.

Gustaf Reinfeldt

Rektor, Foresakademin

gustaf.reinfeldt@fores.se

Naod Habtemichael

Rektor, Foresakademin

naod.habtemichael@fores.se

Alex Nilsson

Bitr. Rektor, Foresakademin

alex.nilsson@fores.se

Fredrik Reinfeldt

Sveriges statsminister 2006-2014, tidigare talare på Foresakademin

Patrik Oksanen

Säkerhetspolitisk rådgivare åt Fores, Senior Fellow på Frivärld, verksam vid CTSS på Försvarshögskolan, tidigare talare på Foresakademin

Cecilia Skingsley

Tidigare förste vice riksbankschef 2013-2022, nuvarande chef för BIS Innovation Hub på den internationella centralbanksorganisationen Bank for International Settlements (BIS), tidigare talare på Foresakademin

Johan Norberg

Idéhistoriker, författare, debattör, tidigare talare på Foresakademin