Foresakademin
Har du fötterna rotade i liberala och demokratiska värderingar och vill lära dig det politiska hantverket med reformer, opinionsbildning och ideologiska fördjupningar? Är du intresserad av att knyta värdefulla kontakter med dagens beslutsfattare och makthavare inom ramen för Foresakademins mentorskapsprogram? Sök till Foresakademin!
Utbildningen har tagits fram i en tid då den värld vi är vana vid snabbt förändras. Extrema värderingar håller på att omkullkasta den rådande världsordningen och den globaliserade världen blir mer och mer sluten.
I riksdagsvalet 2022 led de liberala värderingarna de största förlusterna. Sedan dess har repressiva förslag duggat tätt i den offentliga debatten, som alltmer blivit till en tävling om vem som kan gå längst i inskränkandet av individens fri- och rättigheter. Dessutom driver riksdagens två största partier – som tillsammans skulle kunna samla en riksdagsmajoritet – en sosse-ekonomisk fördelningspolitik och vurmar för kollektivismen.
Oavsett tidsanda finns det gott om dem som vet att de liberala reformerna bäst behövs i såväl kristider som vid lugna vatten. Det öppna samhället är hårt ansatt men ännu inte förlorat – Foresakademin är spetsutbildningen för dig som vill lära dig hur man utformar och genomdriver reformer för att försvara och stärka det.
Upplägg
Med några av Sveriges allra mest namnkunniga forskare, politiska experter och reformivrare som mentorer och föreläsare får akademideltagarna en djupare kunskap om det politiska hantverket med opinionsbildning och framtagandet av konkreta reformer.
Som deltagare matchas du personligen ihop med en erfaren mentor som befinner sig mitt i smeten för opinionsbildningen och beslutsfattandet. Bland förra läsårets mentorer fanns nuvarande finansmarknadsministern Niklas Wykman, tidigare EU-kommissionären Cecilia Malmström, Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr och ledarskribenten Mattias Svensson.
Bland de tidigare gästföreläsarna hittar vi profiler som Fredrik Reinfeldt, Cecilia Skingsley, Laura Hartman, Johan Norberg, Irene Wennemo, David Baas och Lena Andersson.
Utbildningen består av fem fysiska helgträffar då vi djupdyker i reformmakeriets värld, inklusive studiebesök hos ledande samhällsaktörer och centrala institutioner. Tidigare besök har gjorts på bland annat Riksbanken, Dagens Nyheter och SAAB.
Inför varje helg förväntas du läsa utsänd litteratur. Akademin avslutas med en obligatorisk examensuppgift.
Vi söker dig som befinner dig kring åldersspannet 20–30 år, har en bakgrund som politiskt engagerad och du bör ha tagit dina första poäng vid högskola och/eller universitet. Foresakademin kan mycket väl kombineras med heltidsstudier och eventuellt extrajobb.
Utbildningen kostar 800 kr, och då ingår mat och dryck under samtliga helger, kurslitteratur och eventuella resor till samt boende under akademihelgerna.
Ansökan
Ansökan till Foresakademin 2024 är stängd.
Mer information
Läs mer om Foresakademin 2024.
Läs mer om Foresakademin 2023 och Mentorskapsprogrammet
Sagan om liberalismen, Tove Hovemyr gästar Centerstudenters podd Ex Ante där hon bland annat pratar om akademin.
Vad är Foresakademin?, rektorerna Gustaf Reinfeldt och Naod Habtemichael i Reformpodden med Ulrica Schenström.
Fredrik Reinfeldt
Sveriges statsminister 2006-2014, tidigare talare på Foresakademin
Patrik Oksanen
Säkerhetspolitisk rådgivare åt Fores, Senior Fellow på Frivärld, verksam vid CTSS på Försvarshögskolan, tidigare talare på Foresakademin
Cecilia Skingsley
Tidigare förste vice riksbankschef 2013-2022, nuvarande chef för BIS Innovation Hub på den internationella centralbanksorganisationen Bank for International Settlements (BIS), tidigare talare på Foresakademin
Johan Norberg
Idéhistoriker, författare, debattör, tidigare talare på Foresakademin