Hela staden – bryt segregationen är ett av Fores tvärvetenskapliga projekt. Med projektet vill Fores bidra till en diskussion om vad som borde göras för att minska klyftor och motarbeta problem i socioekonomiskt svaga områden.
I projektet skriver ett antal forskare utifrån perspektiv som utbildning, stadsplanering, kriminalitet, sysselsättning och grannskapseffekter. I anslutning till lanseringarna av de olika delrapporterna kommer Fores att anordna seminarier, rundabordssamtal och möten under 2016. Projektet avslutas genom att texterna sammanställs i en antologi som presenteras på en slutkonferens.
Ladda ned eller beställ Hela staden-boken här.
Kapitel 1
Brottslighet och motåtgärder i socioekonomiskt svaga områden, av Jerzy Sarnecki.
I stadsdelar med stort utanförskap är brottsligheten och otryggheten större än i andra områden. Vad säger forskningen om varför ser det ut som det gör? Vilka åtgärder fungerar och vilka gör det inte?
Läs mer om den första delrapporten här.
Kapitel 2
Varför vinner vi inte (mer) på invandringen?, av Andreas Bergh.
I ett antal stadsdelar i Sverige är arbetslösheten avsevärt högre än i andra områden. Utan åtgärder och med många nyanlända som nu snabbt behöver få ett jobb riskerar situationen att bli allt värre.
Vad säger forskningen om varför ser det ut som det gör?
Vilka åtgärder fungerar fungerar och vilka gör det inte?
Vad behöver förändras för att arbetsmarknaden ska vara öppen för alla oavsett vad man bor?
Framförallt, räcker regeringens aviserade reformer för att vända den negativa utvecklingen?
Läs mer om den andra delrapporten här.
Författare: Andreas Bergh, välfärdsforskare och docent i nationalekonomi. Förutom forskare på Institutet för Näringslivsforskning (IFN) är han också lektor vid Ekonomihögskolan i Lund.
Kapitel 3
Vad spelar det för roll var du bor? av Susanne Urban.
Sveriges stadsdelar utvecklas i motsatt riktning. Medan vissa områden tyngs av bostadsbrist och sociala problem har andra stadsdelar skenande bostadspriser. Samtidigt pågår en avfolkning i stora delar av landet. I en tid med många nyanlända som nu behöver bostad riskerar situationen att bli allt värre om inga åtgärder vidtas för öka tillgången på bostäder. Vad är en möjlig väg framåt efter de havererade bostadspolitiska samtalen? Vad behöver förändras för att arbetsmarknaden ska vara öppen för alla oavsett var man bor?
Författare: Susanne Urban, docent och universitetslektor i sociologi vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.
Läs om den tredje delrapporten här.
Kapitel 4
Lär av de bästa – Varför lyckas vissa skolor bättre trots sämre förutsättningar? av Fredrik Bergström och Oskar Adenfelt.
Stora skillnader råder mellan skolor i Sveriges olika landsdelar. Många skolor i utsatta områden lider av sämre betyg och en hög andel elever som inte når gymnasiet medan ett fåtal skolor klarar av att prestera höga resultat. För att kunna förbättra den svenska skolan är det viktigt att försöka förstå vad dessa skillnader beror på. Vad behöver förändras för att svenska skolan ska kunna leverera bra utbildning oavsett var man bor?
Författare: Fredrik Bergström, ekonomie doktor i nationalekonomi och affärsområdes- chef i det globala analys- och teknikkonsultföretaget WSP.
Läs om den fjärde delrapporten här.
Samtliga rapporter släpptes som en antologi och lanserades på Fores den 21 april 2017.
Läs mer om lanseringen här
I media
- ”Risk att politiker följer villospår i reformeringen av skolan”, Andreas Bergström i Dagens nyheter den 30 oktober 2018
- ”Räkna med klass när män skjuter män”, Vesna Prekopic i Dagens Arena den 23 maj 2017
- ”Eleven blir tillsagd – då blir eleven kränkt”, Erik Helmerson i Dagens Nyheter den 12 mars 2017
- ”Lär av skolor som lyckas trots svåra förutsättningar”, Fredrik Bergström och Oskar Adenfelt i Göteborgs-Posten den 11 mars 2017
- ”Förorten behöver inte Svensson”, Matilda Molander i Dagens Nyheter den 1 mars 2017
- ”Att känna delaktighet är nyckeln till framgång”, Tomas Karlsson i Länstidningen Södertälje den 23 februari 2017
- ”Breda insatser fungerar bäst mot segregation”, Susanne Urban och Oskar Adenfelt i Svenska Dagbladet den 21 februari 2017
- ”Sverige behöver Chinatowns och Little Italys”, Andreas Bergh och Anna Rehnvall i Dagens samhälle den 1 september 2016
- ”Motverka segregationen på rätt sätt”, Sebastian Sundel i UNT den 25 augusti 2016
- ”Hur kan arbetsmarknaden bli öppen för alla”, Arbetsmarknadsnytt den 25 augusti 2016
- ”Släpp beröringsskräcken”, ledare i Nerikes Allehanda den 24 januari 2016
- ”Politik förstärker utanförskapet”, Lars Kriss i Bohuslänningen den 23 januari 2016 (också i Kristianstadsbladet)
- ”Otryggheten som vänstern inte intresserar sig för”, ledare i Barometern den 22 januari 2016
- ”Jobbet är nyckeln”, ledare i Dagens Nyheter den 22 januari 2016
- ”Kommunerna har avgörande roll för tryggheten”, Christian Ottosson (C) i DN Debatt den 22 januari 2016
- ”Så kan brottsligheten minskas i utsatta områden”, Jerzy Sarnecki i DN Debatt den 21 januari 2016