Sveriges stadsdelar utvecklas i motsatt riktning. Medan vissa områden tyngs av bostadsbrist och sociala problem har andra stadsdelar skenande bostadspriser. Samtidigt pågår en avfolkning i stora delar av landet. I en tid med många nyanlända som nu behöver bostad riskerar situationen att bli allt värre om inga åtgärder vidtas för öka tillgången på bostäder. 

Den 22 februari 2017 lanserade vi rapporten ”Vad spelar det för roll var du bor?” av Susanne Urban. Rapporten utgör del tre i Fores projekt Hela staden – bryt segregationenStatsministerns tal i Almedalen ägnades till stora delar åt regeringens nylanserade reformprogram för utsatta områden och han underströk att

”…segregationen måste brytas – innan den bryter sönder Sverige.”

I studien frågar vi oss därför…

  • Vad säger forskningen om varför det ser ut som det gör?
  • Vilka åtgärder fungerar och vilka gör det inte?
  • Vad behöver förändras för att arbetsmarknaden ska vara öppen för alla oavsett var man bor?
  • Framförallt, vad är en möjlig väg framåt efter de havererade bostadspolitiska samtalen?

Läs rapporten här

 

Lansering

I panelen

Susanne Urban, docent och universitetslektor vid Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF) vid Uppsala universitet.

Eva Andersson, professor i kulturgeografi vid Stockholms universitet.

Carlos Rojas, entreprenör, krönikör och samhällsdebattör samt samhällsanalytiker på Sweden research

Rouzbeh Djalaie, journalist och producent på Sveriges Radio. Tidigare chefred. och ansvarig utgivare för Norra Sidan, Södra Sidan och Vår Linje.

Se bilder från seminariet här.

Se seminariet i efterhand nedan:

I media:

SvD
Länstidningen Södertälje
Dagens Nyheter

Om författaren

Susanne Urban är docent och anställd som universitetslektor med särskild inriktning mot bostads och urbansociologi på Institutet för bostads- och urbanforskning, Uppsala universitet. Hon skrev en översikt om grannskapsideer och planering år 2004, disputerade år 2005 med en avhandling om framväxten av storstadspolitik och har sedan dess forskat bland annat om grannskapseffekter, bostadssegregation, skolval, företagande och social mobilitet.

Om projektet Hela staden – bryt segregationen