Personer med låga inkomster, särskilt unga vuxna och nyanlända, har fått allt svårare att hitta en fast bostad i områden med god arbetsmarknad. I viss utsträckning är det svårt även för personer med medelinkomster, särskilt om de vill köpa en bostad. Det är skadligt för individerna, arbetsmarknaden och samhällsekonomin. I projektet Hitta hem – en ny social bostadspolitik ger vi förslag på lösningar.
Det finns redan mycket forskning och utredningar på området. Fores ser som sin uppgift att lyfta fram den viktigaste kunskapen och de mest intressanta förslagen till beslutsfattare och opinionsbildare. Vi har även presenterat tänkbara kompromisslösningar för en blocköverskridande överenskommelse.
Vår utgångspunkt är vi behöver reformer på en rad områden, som skatter och bidrag, plan- och byggregler, hyressättning samt konkurrens och effektivisering i byggbranschen. I vårt arbete kommer vi också att tangera en rad andra frågor som vi arbetar med på Fores, som klimat, transporter, digitalisering, integration och arbetsmarknad. Inte minst kommer vi att försöka bidra till de beslut som är utlovade i Januariavtalet och projektet kommer därför att pågå åtminstone under hela mandatperioden 2018-22. Andreas Bergström, Fores vice vd, leder projektet. Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, är knuten till projektet som vetenskaplig rådgivare.
Kopplat till projektet finns en referensgrupp med representanter för berörda företag och organisationer, som bidrar med goda råd och finansiering. Gruppen träffar forskarna, lämnar synpunkter på kommande rapporter och på planeringen, deltar i paneler och samtal med mera. I referensgruppen finns för närvarande Byggföretagen, Einar Mattsson, Fastighetsägarna, Mäklarsamfundet, Rikshem, Slättö och Trä- och möbelföretagarna. Projektet delfinansieras också av Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse.
Vill du bli inbjuden till kommande seminarier och få kommande information om Hitta hem? Anmäl dig till Fores nyhetsbrev här.
Seminarier
- Kan fler trähus minska växthuseffekten? – samtal om klimatpåverkan hos trähus, 15 juni 2020.
- Amorteringskrav, samägande och nya låneformer – hur kan bostadsmarknadens risker hanteras? – rapportlansering av Peter Englund.
- Ett alternativ till dagens bostadsköer, rapportlansering av Fredrik Kopsch, 6 maj 2020.
- En effektiv och rättvis fastighetsskatt, rapportlansering av Åsa Hansson, 1 april 2020.
- Borde Sverige införa social housing, och i så fall hur?, rapportlansering av Anna Granath Hansson, 18 februari 2020.
- Varför ökar inte produktiviteten i byggsektorn?, ett seminarium om Mikael Anjous bok ”Den ineffektiva byggbranschen”, 8 november 2019.
- Mer mark till bostäder – är förändringar i strandskydd och riksintressen en väg framåt?, rapportlansering av Eidar Lindgren, 21 augusti 2019.
- Hur påverkar kommunernas markpolitik bostadsbyggandet?, samtal med bl.a. Konkurrensverket utifrån ett examensarbete om Stockholmskommuners markanvisningar, 20 juni 2019
- Hushållens skuldsättning och bostadsmarknaden, lansering av EU-kommissionens Sverigerapport, 6 mars 2019
- En bred uppgörelse om bostadspolitiken, rapportlansering av Hans Lind, 20 februari 2019
- Hur oroliga bör vi vara för hushållningens skuldsättning?, samtal med Lars EO Svensson och Kristin Magnusson Bernard, 12 februari 2019
- Modernare byggregler för ökad effektivitet? om regerings byggregelutredning, 20 november 2018
- Industriellt byggande – rätt väg till billiga bostäder? med forskning och praktiska exempel, 25 oktober 2018
- Frihamnen – Social Housing på svenska?, ett förslag från Göteborg satt i ett bredare sammanhang, 9 oktober 2018
- Miljonprogrammet i de boendes egna händer, rapportlansering av Jerker Söderlind, 24 november 2017
- Är social housing något för Sverige?, forskningspresentationer av Anna Granath Hansson och Bo Bengtsson med kommentarer, 16 november 2017
- Vad kan vi lära oss av tysk bostadspolitik, forskningspresentation av Anna Granath Hansson, 17 april 2016
- Vad säger EU-kommissionen om svensk skuldsättning och bostadsmarknad?, lansering av kommissionens Sverigerapport, 17 mars 2016
Publikationer
- Bostadsmarknadens risker, av Peter Englund, Handelshögskolan i Stockholm
- Hur ska hyreslägenheter fördelas, av Fredrik Kopsch
- Rättvis och effektiv fastighetsskatt – slutsatser av reformen 2008, av Åsa Hansson
- En social bostadssektor i Sverige?, av Anna Granath Hanssson
- Det finns nyproduktion som även hushåll med låga inkomster har råd med, av Hans Lind, professor i fastighetsekonomi och Jan Berg, civilingenjör och grundare av Sambainstitutet
- Strandskydd och riksintressen, av Eidar Lindgren, KTH
- Förslag till bred bostadspolitisk uppgörelse, av Hans Lind, professor i fastighetsekonomi
Inbjudningar och nyhetsbrev
Vill du få inbjudningar till seminariet med fokus på ekonomi för bostäder, byggande och bostadspolitik? Anmäl dig till Fores bostads-utskick här!
Kontakt
För frågor om Hitta Hem eller programmet Ekonomiska reformer och entreprenörskap, kontakta andreas.bergstrom@fores.se.