Plattformar har under de senaste åren seglat upp som ett av de mest centrala begreppen i den digitala ekonomin.

Digitala plattformar möjliggör mängder av nya, effektiva sätt att organisera allt ifrån medier och finans till sjukvård och transport – med långtgående konsekvenser för en rad centrala samhällsfunktioner. Detta ställer en rad frågor om medbestämmande och reglering, om innovationens förutsättningar och hur en plattformsmedveten politik skulle kunna se ut.

Hur förhåller vi oss till den handfull plattformsbaserade företag som dominerar världsekonomin? Hur ska vi förstå implikationerna av amerikanska och kinesiska jättar som Google och Alibaba – och hur står sig Sverige och EU gällande både innovation och användning? Vad är det för typ av datadrivna ekonomier som växer fram och vilken roll spelar artificiell intelligens? Står individuell relevans i paritet med all data som vi lämnar ifrån oss? Eller omvänt, släpar dataskyddsregleringen efter i det plattformssamhälle som växer fram?

Nu organiseras flera samhällssektorer utefter plattformarnas logik och man kan börja tala om ett framväxande plattformssamhälle. I denna antologi, analyserar 14 experter, forskare och journalister olika aspekter av innovationen, politiken och regleringen kring digitala plattformar. Redaktörer för boken är Jonas Andersson Schwarz, medieforskare och lektor vid Södertörns högskola, och Stefan Larsson, docent vid LTH, Lunds universitet och programchef för det digitala samhället vid tankesmedjan Fores.

Datum: Tisdag 15 januari 2019
Tid: Kl. 16-18
Plats: Fores, Kungsbroplan 2, Stockholm

Välkommen till lansering av antologin Plattformssamhället – den digitala utvecklingens politik, innovation och reglering och ett spännande samtal med experter och forskare! Efter lanseringen bjuder vi på bubbel och mingel tillsammans med antologins författare och lanseringens paneldeltagare.

Medverkande:

  • Isobel Hadley-Kamptz, författare och ordförande i Dataföreningen
  • Jockum Hildén, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap vid Helsingfors universitet
  • Darja Isaksson, GD Vinnova, entreprenör och digitaliseringsexpert
  • Marina Svensson, Kinaexpert, professor vid Lunds universitet
  • Joakim Wernberg, fil.dr i ekonomisk geografi och forskningsledare vid Entreprenörskapsforum

Moderatorer: Jonas Andersson Schwarz, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola och Stefan Larsson, jurist, docent i teknik och social förändring (LTH), chef Digitala samhället, Fores.

Livestream

Se seminariet i efterhand här.

Antologin

Läs mer om antologin här.