Fores söker forskare inom programmet för Migration och Integration

Fores är en grön och liberal tankesmedja som fungerar som mötesplats mellan forskning, politik, opinionsbildning och näringsliv. Vi publicerar böcker och rapporter, anordnar seminarier och rundabordssamtal samt deltar i samhällsdebatten för att bidra med mer kunskap i debatt och beslut.

Fores förstärker nu sin vetenskapliga kompetens och söker en forskare till en tjänst på 50 %. Vi söker dig som vill:

  • Bedriva och främja policyforskning inom Migration och/ eller Integration.
  • Förstärka kopplingen mellan policy och forskning, samt mellan Fores fyra program.
  • Kombinera detta med att ha en fot kvar i din nuvarande forskarmiljö.
  • Ingå i en snabbt växande tankesmedja med hög trovärdighet och hög igenkänningsfaktor hos de målgrupper vi riktar oss till; beslutsfattare, akademi, näringsliv och offentlig sektor.

Tjänsten, som ligger inom Fores program för Migration och Integration, innebär stor frihet och goda möjligheter att bedriva egen forskning. De närmaste åren kommer vi bland annat att arbeta med arbetskraftsinvandring och arbetsmarknadsintegration.

Vi tror att du forskar inom nationalekonomi, sociologi eller migrationsrätt. Som forskare på Migrations- och Integrationsprogrammet ger du vetenskapligt stöd till verksamheten när projekt initieras, kvalitetssäkras och kommuniceras. Du utvecklar Fores forskarnätverk, ger input till referensgrupperna med partners från näringsliv och offentlig sektor samt stärker våra samarbeten nationellt och internationellt. Du ger stöd till forskningsansökningar och hjälper till att finna finansiering för nya projekt. Du förväntas även driva egna projekt; genom initiering och ledning i samarbete med externa forskare och/eller genom egen policyforskning och rapportförfattande.

På programmet arbetar du tillsammans med programchef Minna Ljunggren och kollegor, med stöd av ett vetenskapligt råd som leds av professor Eskil Wadensjö. Vi samarbetar mycket med Fores övriga tre program: klimat & miljö, ekonomiska reformer och entreprenörskap samt det digitala samhället och arbetet bedrivs med stöd av Fores kommunikatörer och övrig personal på Fores med en varierande bakgrund i akademi och politik. Inom Fores andra programområden arbetar andra forskare: Mathias Fridahl, biträdande universitetslektor vid Linköpings universitet, Stefan Larsson, universitetslektor, Lunds universitet och Lars Calmfors, professor emeritus vid Stockholms Universitet.

Tjänsten som forskare är tillsvidare efter provanställning och tillträds så snart som möjligt, på deltid 50 % efter överenskommelse. Sista ansökningsdatum är den 8 juni. Intervjuer sker löpande.

Ansök med cv och personligt brev till Minna Ljunggren, som också kan kontaktas för eventuella frågor: minna.ljunggren@fores.se, 076-24 00749.