Några av dagens storskaliga, globala plattformar har kommit att bli ett slags infrastruktur för både människor och företag. Som konsekvens får plattformsföretagens policies väldigt stor inverkan på samhället.

Automation och artificiell intelligens (AI) blir samtidigt, givet storskaligheten, allt viktigare för att kunna styra, guida och reglera vad som sker på plattformarna. Härmed uppstår några svåra frågeställningar. Fores bjuder in dig till lanseringen av kapitlet ”Sju nyanser av transparens: om artificiell intelligens och ansvaret för digitala plattformars samhällspåverkan”. Vi frågar oss:

Vilken roll spelar AI i att reglera och leda miljarder användare och företag världen över? Hur hanterar man samhällelig bias och skevheter som AI-verktyg riskerar att reproducera? Vilka normer – etiska eller rättsliga – bör vara vägledande för dessa globala tjänster, som sträcker sig över flera jurisdiktioner och kulturer? Vilken typ av transparens är lämplig för användare och företag.

Välkommen till ett seminarium om AI och normer på digitala plattformar!

Datum: Måndag 17 december 2018
Tid: Kl. 12-13 (lunchsmörgås från 11:30)
Plats: Fores, Kungsbroplan 2, Stockholm

Medverkande:

Sara Övreby, samhällspolitisk chef på Google i Sverige
Stanley Greenstein, universitetslektor, juridiska institutionen, Stockholms universitet
Daniel Akenine, Microsofts teknikchef i Sverige, en av initiativtagarna till AddAI
Stefan Larsson, jurist, docent i teknik och social förändring (LTH), chef Digitala samhället, Fores

Moderator: Jonas Andersson Schwarz, medieforskare och lektor på Södertörns högskola och redaktör för antologin om Plattformssamhället.

Lansering

Se lanseringen i efterhand här.

Publikation

Under seminariet lanserar vi ett kapitel ur en antologin om plattformar och transparens som lanseras i januari 2019. Läs mer om kapitlet och antologin här.

Kontakt

Vill du veta mer om seminariet, programmet Digitala samhället eller projektet Plattformar? Vänligen kontakta Robin Vetter.

Mer om plattformar

De digitala plattformarna har snabbt utvecklats till att bli några av dagens mest betydande företag. Vi använder oss av dem dagligen, ofta med föga eftertanke om dess inflytande över vårt digitala beteende. Men hur ska vi förhålla oss till dessa giganter? Fores program Digitala samhället har studerat det digitala plattformssamhället närmare i studier, seminarier och rapporter.

Läs mer om Fores projekt om Plattformar här.


Det här seminariet är en del av seminarieserien Din data och din demokrati i samarbete med Internetstiftelsen och GOTO10.