2030-sekretariatet: Norge först under 100 g CO2/km, visar vägen till fossiloberoende fordonsflotta

Norge är först i Europa och förmodligen världen att ha utsläpp från nya bilar under magiska 100 gram CO2 per kilometer. Men ett snitt på 96 g/km för första halvårets nya bilar visar Norge en utveckling som ligger långt före andra länder i Europa. Elbilar och laddhybrider ligger bakom bedriften, men även en minskning i försäljning av högutsläppsbilar.

Thomas Sterner och John Hassler i Fores vetenskapliga råd för klimat- och miljöfrågor

En kontinuerlig dialog mellan akademi och politik är en förutsättning för utformningen av en bra klimatpolitik. Fores spelar en viktig roll i detta, och jag ser fram mot att bidra till att utveckla Fores inom detta område, säger Thomas Sterner som leder rådet.

Digitala samhället tillsätter vetenskapligt råd

Digitala Samhället tillsätter ett vetenskapligt råd som ska bidra till att utveckla den vetenskapliga förankringen och programmets huvudinriktning. Vi kommer att stämma av projektidéer, tilltänkta författare och liknande med rådet, vars första sammanträde är i oktober.

2030-sekretariatet: Borgs Bilbeskattning Bommar Betinget

Finansminister Anders Borg föreslår en höjd, klimatrelaterad fordonsskatt på i snitt 200 kronor per år för bensinbilar, 500 kronor för dieselbilar. Helt otillräckligt för att få fart om omställningen till en fossilbränsleoberoende fordonsflotta, konstaterar 2030-sekretariatet.