Den öppna klimatpolitiken och dess fiender

Varför är just fria, rika demokratier bäst lämpade att hantera den globala uppvärmningen? I den här boken ger Mattias Svensson dig svaren.

Om läget är så akut, måste vi då inte göra allt vi kan för klimatet? Många tror att svaret på den frågan är utökad makt till staten och politiken. Några vill gå så långt som till diktatur och planekonomi.

Svaret är inte att förneka klimatproblemen, inte heller är det klimatdiktatur. Vi behöver snarare ställa frågan vilket samhälle som verkligen låter oss göra allt vi kan, och framför allt: så mycket som möjligt av det vi är bra på.

Mattias Svenssons svar är det fria samhället. Det är liberalismens viktigaste politiska svar, också på klimatfrågan. Fria samhällen är inte bara ett självändamål, utan rymmer också den skaparkraft och dynamik som krävs för att hantera de stora problemen.

Om klimatförändringarna ska kunna hanteras ligger lösningen just i detta – det öppna samhällets klimatpolitik.

Om Mattias Svensson

Mattias Svensson är ledarskribent på Svenska Dagbladet och författare till ett flertal böcker. På Fores har tidigare utgivits ”Miljöpolitik för moderater – och för alla andra” (2015). Andra titlar är ”Glädjedödarna – en bok om förmynderi” (Timbro, 2021), ”Så roligt ska vi inte ha det – en historia om svensk alkoholpolitik” (Timbro, 2020) och ”Den stora statens återkomst – Det antiliberala 2000-talet” (Timbro, 2017).

Se också

Recension: Den öppna klimatpolitiken och dess fiender, Jonas Grafström i Svensk Linje, 8 september 2022

Fler borde skriva debattböcker som Mattias Svensson, Bokdjuret.se, 27 maj 2022

Högerpolitik för klimatet?, Planet & Politik (podcast), 18 april 2022

Bra och dålig klimatpolitik, SvD:s Ledarredaktionen (podcast), 18 april 2022

Klimathotet mot demokratin | Med Susanne Nyström och Mattias Svensson, Fores Demokratipodd (avsnitt 2), publicerad 3 mars 2022

”En klimatbok för liberaler i alla partier”, Mattias Svensson om sin kommande publikation, Fores.se, 4 februari 2022

Se lanseringen

Utgiven

2022-04-07