Vändpunkt

I Fores antologi Vändpunkt: Reformer till den liberala demokratins försvar står förslag för att försvara och förstärka den liberala demokratin så som vi känner den i fokus.

Föregångaren Va?! Är demokratin hotad? slog fast: ja – det är den. I denna uppföljare fick författarna frågan: vad gör vi åt det?

De nio författarna visar att konstitutionella och institutionella skyddsvallar behövs för att försvara den liberala demokratin mot både inre och yttre hot. Detta blir särskilt tydligt i ljuset av den nya säkerhetsordningen efter Rysslands invasion av Ukraina.

Författarna visar dock att detta inte räcker. Den liberala demokratin är inte starkare än det stöd den har från befolkningen. För att värna demokratin krävs också reformer av samhället, partipolitiken och medierna, så att medborgarna känner förtroende för att den liberala demokratin kan leverera lösningar på de samhällsproblem som oroar dem.

Först då har den liberala demokratin ett tillräckligt starkt självförsvar.

Författarna

Jan Scherman, tidigare vd TV4 och olika chefsbefattningar Aktuellt, Ekot, SVT Norrköping samt mångårig journalist – fick Stora Journalistpriset 1989 för granskning av de politiska besluten kring stridsflygplanet JAS 39 Gripen. Idag författare, debattör, tv-producent – gjorde nyligen dokumentärserien ”Länge Leve Demokratin” för SVT.

Torbjörn Sjöström, vd och ansvarig opinionsanalytiker på Novus och arbetar främst med frågor kring politik, demokrati och media.

Emanuel Örtengren, projektledare vid tankesmedjan Frivärld, tidigare tillförordnad chef för Frivärld, tidigare ansvarig för EU- och senare välfärdsfrågor på tankesmedjan Timbro.

Stig-Björn Ljunggren, fil dr statsvetenskap och politisk chefredaktör för socialdemokratiska Sydöstran i Blekinge.

Stefan Cako, analytiker på avdelningen för analysstöd inom Försvarshögskolans centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet i Stockholm med inriktning på antagonistiska hot, teknikutveckling och rymden, har tidigare arbetat på samarbetsprojekt tillsammans med den amerikanska militären i rollen som Rysslandskännare.

Anna Jonsson Cornell, professor i komparativ konstitutionell rätt vid Uppsala universitet och har bland annat skrivit Fores policy brief ”Konstitutionellt självförsvar på 2000-talet”.

Yrsa Grüne-Luoma, finländsk frilansjournalist och debattör med försvars- och utrikespolitik som huvudintresse, återkommande skribent i Frivärlds blogg Säkerhetsrådet samt i tidskriften Ny Tid (Finland).

Louise Bringselius, filosofie doktor och docent i företagsekonomi med inriktning mot organisation och ledning vid Lunds universitet. År 2017–2019 var hon forskningsledare i den statliga utredningen Tillitsdelegationen. Hon är också skribent i Sydsvenska dagbladet och är flitigt anlitad som föreläsare och rådgivare i myndighetssverige.

Martin Liby Troein, doktor i statsvetenskap och biträdande redaktör för Dagens Nyheters ledarsida.

Redaktörer

Anna Halla, Tove Hovemyr och Ulrica Schenström

Boken ges ut i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan 

I media

Demokratins frågor borde kunna förena, Pontus Almquist i Hallandsposten, 1 september 2022