Hur förhåller vi oss till sanning i en tid då det finns flera alternativa sådana? Hur svarar vi på komplicerade frågor när vi är vana vid att kunna få allt levererat i en tweet? Välkommen till boklansering och ett seminarium om fake news, internetmyter – och varför vi sväljer dem.

Datum: Torsdag 7 mars 2019
Tid: Kl. 17.00-19.00
Plats: Fores, Kungsbroplan 2, 112 27 Stockholm

Emma Frans är epidemiologiforskare och vinnare av Stora Journalistpriset för sitt arbete med att slå hål på sensationella nyheter och falska påståenden. I sin nya bok Sant, falskt eller mittemellan tar hon upp ett antal välgödda internetmyter och varför vi sväljer dem. Den 7 mars lanserar Emma sin bok hos Fores, och du är inbjuden!

Vi inleder kvällen med ett panelsamtal om myter och internet tillsammans med Emma Frans, Paul Rapacioli, grundare av The Local och insatt i frågan om Sveriges rykte utomlands, Andrev Walden, journalist och expert på att förklara komplexa samband i internetvänligt format, och Armita Golkar, psykologiforskare och expert på att förklara komplex forskning så att människor förstår.

Vid 18.00 glider vi sömlöst över i en skål och mingel. Anmälan är obligatorisk och sker via länken nedan.

På scen

Emma Frans, forskare inom epidemiologi, Karolinska institutet och vetenskapsskribent
Paul Rapacioli, journalist, författare och grundare av The Local
Armita Golkar, forskare i psykologi

Moderator: Jonas Andersson-Schwarz, programchef för Digitala samhället på Fores och forskare i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola.

Anmälan

Anmäl dig till seminariet här.

Boken

I ”Sant, falskt eller mittemellan” redogör Emma Frans för de vetenskapliga svaren på stora och små frågor. Genom alla exemplen får läsaren ytterligare en lektion i vetenskapligt tänkande och hur trovärdiga och tillförlitliga olika forskningsmetoder verkligen är, samtidigt som en hel del myter bekräftas eller avfärdas. Läs mer om boken här.

Kontakt

Har du frågor om seminariet eller Fores arbete om det digitala samhället, vänligen kontakta Robin Vetter.


Det här seminariet arrangerar i samarbete med Volante förlag.