Fores i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan ger den 29 september ut antologin Va?! Är demokratin hotad? Boken belyser olika hot mot den liberala demokratin, vad som står på spel och vad man kan lära sig av såväl historien som pågående trender.

Bland annat beskriver författarna att människan genom historien har pendlat mellan öppenhet och slutenhet samt visar hur demokratins kris är global när autokratin och populismen vinner mark världen över. Hur konspirationsteorier ger fäste åt alternativa världsbilder som omöjliggör det demokratiska samtalet och på vilket sätt klimatförändringarnas konsekvenser hör ihop med hoten mot den liberala demokratin.

Läs, ladda ner och beställ boken här!

Författare

Johan Norberg

Birgitta Ohlsson

Daniel Poohl

Susanne Nyström

Bengt Westerberg

Andreas Johansson Heinö

Bartosz Stroinski

Lisa Pelling

Olle Wästberg

Hanna Wagenius

Patrik Oksanen

Redaktörer är Anna Halla, Tove Hovemyr och Ulrica Schenström.

 

Några av författarna om ämnena för sina kapitel:

Birgitta Ohlsson: ”Att liera sig med populister skapar dyrköpta politiska baksmällor.”

Bartosz Stroinski: ”Något vi kan lära oss av Polen är att brist på tillit och inkludering är ett av de största hoten mot en demokrati.”

Lisa Pelling: ”Från norr till söder, glesbygder till hyreshusområden – överallt i landet gror det svenska missnöjet, och det är ett hot mot demokratin.”

Johan Norberg: ”Vår tids avgörande strid står inte mellan höger och vänster, utan mellan det öppna samhället och dess fiender.”

Patrik Oksanen: ”Det fria ordet blir det ofria ordet. Aldrig tidigare har George Orwells 1984 känts närmare än idag: ’Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.’ ”

 

Lanseringen direktsänds på Fores Youtube onsdagen den 29 september från kl 17:15.

För frågor om antologin, kontakta Tove Hovemyr.