Brexit och klimatet

73-punktsprogrammet slår fast att regeringen, Centerpartiet och Liberalerna vill driva på för en skärpt klimatpolitik i EU, med en klimatlag på EU-nivå och ett gemensamt EU förbud för att sälja nya bensin och dieseldrivna bilar från 2030. Detta är ambitiösa mål och det krävs stora politiska ansträngningar för att de ska nås på en EU-nivå. Därför är en ökad förståelse för Brexit viktig; hur påverkas möjligheterna för Sverige att agera och uppnå resultat inom EU där Storbritannien varit en allierad inom klimatfrågorna?

Vad Brexit betyder för klimatet är i fokus för den här policy briefen. Författaren Mette Kahlin McVeigh argumenterar för att det är hög tid att ta ett strategiskt grepp om klimatfrågorna i kölvattnet av Brexit. Sverige bör säkra fortsatt nära klimatarbete med britterna inom FN:s klimatförhandlingar, och stötta Storbritannien i sin önskan om att få stå värd för FN:s internationella klimatförhandlingar 2020. Ett värdskap skulle ge skäl för Storbritannien att växla upp sitt klimatarbete och återigen bevisa sig på den internationella arenan. Mette Kahlin McVeigh ser fördelarna med att Storbritannien, trots Brexit, ska få stanna kvar inom det europeiska utsläppshandelssystemet.

Om författarna

Mette Kahlin McVeigh är vikarierande chef för Klimatprogrammet på Fores. Mette har tidigare jobbat med politik, PR och påverkan i London, Stockholm och Bryssel. Hon kommer senast från rollen som politisk attaché på brittiska ambassaden i Stockholm, där hon jobbade med särskilt fokus på klimat och energifrågor och fick god insyn i de europeiska och internationella klimatförhandlingarna. 

Kontakt

Vill du veta mer om publikationen, Fores arbete på området, kontakta oss för en intervju eller boka in oss för en föreläsning? Kontakta

Mette Kahlin McVeigh
Vikarierande chef, Klimatprogrammet
mette.kahlin.mcveigh@fores.se