En ny giv för Gävle – FORES Policy Paper 2010:4

Gävle har drabbats hårt av krisen. När Ericsson, som var en av de viktigaste arbetsgivarna, lade ner fabriken lades sten på börda.

Arbetslösheten är bland de högsta i landet, samtidigt som utbildningsnivån är låg och många flyttar. Politikernas strategier har så långt inte gett ny dynamik till Gävle. Hur ska Gävle undvika att fastna i bruksmentalitet och istället bli en expansiv stad med framtidshopp? Vad krävs för investeringar, nya företag och jobb? Hur radikalt måste politiken i Gävle byta kurs?

Ohlininstituet och FORES i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan bjuder in till bred en diskussion om Gävles framtid. FORES har till anledningen tagit fram en policy studie där man har diskuterat problemen -och potentialen -i Gävle med entreprenörer, företagare, akademiker och politiker. Efter en kort presentation av studien bjuder vi upp två panel till samtal om Gävles utveckling.

I expertpanelen deltar Svante Brunåker, prorektor på Högskolan i Gävle, Per Carlsson, vd och vice koncernchef på ESRI S-Group, Peder Malmlöf, grundare av Gefle Testteknik, Lars Eldh, verksamhetsledare för Nyföretagarcentrum Gästrikland, Helene Åkerlind, regionchef för Ung Företagsamhet i Gävle.

I politikerpanelen deltog Anders W Jonsson, riksdagskandidat för Centerpartiet, Hans Backman, riksdagsledamot för Folkpartiet, Lennart Sjögren, partisekreterare och tidigare oppositionsråd i Gävle, Kristdemokraterna, Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet och Jörgen Blomkvist, riksdagskandidat för Socialdemokraterna.

Moderator: Sofia Nerbrand, ordförande i Ohlininstitutet.

Läs om seminariet i Arbetarbladet och Gefle Dagblad.