Nationalekonomi för miljöintresserade

I ”Nationalekonomi för miljöintresserade” resonerar tio nationalekonomer kring miljöproblem och hållbarhet.

Den innehåller kapitel om ekonomisk tillväxt, om vad som driver teknisk utveckling, om BNP och andra välfärdsmått, om ändliga och förnybara resurser, om styrmedel och klimatekonomi, och om vad miljöekonomin lär från beteendevetenskapen. Boken är skriven för den ekonomiintresserade miljövännen och för den miljöintresserade nationalekonomen.

Ur Klas Eklunds förord: ”Den här boken är viktig. Den berättar om ett gryende och fruktbart samarbete mellan ekonomer, naturvetare och miljövänner. Det illustrerar ett steg framåt från en tidigare alltför vanlig ömsesidig misstänksamhet. Många ekonomer såg länge den gröna rörelsen som flummig och världsfrånvänd, medan åtskilliga miljövänner såg ekonomer som känslokalla räknenissar. Båda typerna av tillmälen var fel. Nu pågår ett närmare och ett vidgat samarbete över disciplingränserna – för vilket denna bok är ett uttryck.”

Om författarna:
Ulrika Stavlöt (redaktör)
Fores forskningsledare Ulrika Stavlöt är bokens initiativtagare och redaktör. Ulrika har en doktorsexamen i nationalekonomi från institutet för internationell ekonomi IIES vid Stockholms Universitet. Den egna forskningen på Fores fokuserar på klimatfinansiering, investeringar, entreprenörskap och tjänstehandel. Hon säger såhär om boken:
– Som nationalekonom kan det ibland vara frustrerande och utmanande att vara del av miljödebatten. Det finns flera missuppfattningar om vad nationalekonomi är och vad vi nationalekonomer kan bidra med. Samtidigt är det uppenbart att många forskare har varit dåliga på att kommunicera sina bidrag till ett hållbart samhälle.

  • Martin Berlin (Stockholms Universitet)
  • Maria Perrotta Berlin (Handelshögskolan)
  • Johan Gars (Beijerinstitutet)
  • Markus Larsson (Stockholm Resilience Center)
  • Therese Lindahl (Beijerinstitutet)
  • Conny Olovsson (Riksbanken)
  • Jesper Roine (Handelshögskolan)
  • Daniel Spiro (Oslo Universitet)
  • David von Below (University of Oxford)

Boken lanserades vid ett mingel den 17 juni 2015. Vid minglet deltog flertalet författare och Klas Eklund som skrivit förordet.

Beställ boken genom att mejla Markus Larsson.