Sveriges utsläppsminskningar- FORES Policy Paper 2011:4
Sverige minskade mellan 1990 och 2008 sina utsläpp med 12 procent, samtidigt som ekonomin växte med dryga 50 procent.
I vårt policy paper “Sveriges utsläppsminskningar” visar författaren Robert Kron att det med hjälp av rätt politiska åtgärder går att förena ekonomiskt tillväxt med minskade utsläpp.
I rapporten granskas det svenska exemplet för att, åtminstone översiktligt, ta reda på vart utsläppsminskningarna skett och varför, samt vilka sektorer och åtgärder som spelar störst roll. Dessutom ställs frågan vilka delar av det svenska exemplet som är överförbara till andra länder.
Det enkla svaret på hur Sverige minskat utsläppen är koldioxidskatten, fjärrvärmen och effektivisering. 1991 införde Sverige en koldioxidskatt inom flera sektorer och som sammantaget beräknas ha medfört minskande koldioxidutsläpp med cirka 7 %. Den procentuellt största minskningen har skett i uppvärmningen av hus och lokaler. Främsta anledningen är utbyggnaden av fjärrvärme, som gynnas av att mer koldioxidsintensiva uppvärmningsformer beskattas högre. Fjärrvärmeutbyggnaden har även lett till minskade utsläpp från avfall, eftersom det är det främsta bränslematerialet för fjärrvärmeproducenterna.
Utöver detta tros CO2-skatten ha givit upphov till effekter inom transportsektorn, men storleken på dessa är svår att avgöra. Andra styrmedel som visat sig vara framgångsrika är miljöbilspremier i olika tappningar, elcertifikatsystemet som ökat produktionen av förnybar energi markant samt olika typer av regleringar inom jordbruket, avfallshanteringen och industrin. Inom alla ovan nämnda sektorer ligger Sverige vid en internationell jämförelse långt framme. Varken kärnkraften eller vattenkraften har sedan 1990 spelat någon större roll för utsläppsminskningarna.
Att Sverige gått bättre än de flesta andra länder klimatmässigt och ekonomiskt är dock inget skäl att förnöjt luta sig tillbaka. Det är tvärtom ett kvitto på att tillväxten tål kraftfulla klimatåtgärder och därmed ett argument för att göra mer framöver, så att Sverige verkligen fungerar fullt ut som föredöme för omvärlden.
Inom flera sektorer, främst transportsektorn, har utsläppen ökat. Och precis som vi ibland utgör ett gott exempel så finns det mycket vi kan lära av andra.