Schenström kommenterar V-Dem-institutets senaste demokratirapport

Hur ser utvecklingen ut för demokratin i världen? Fores vd Ulrica Schenström kommenterar V-Dems senaste rapport på ämnet.

Demokratin i världen är idag på samma nivå som den var innan Berlinmurens fall. Endast 34 länder räknas idag som demokratier, jämfört med 42 länder för bara nio år sedan. År 2020 levde 68 procent av världens befolkning i delvis eller fullständiga autokratier. På ett år har det ökat till 70 procent. Denna utveckling har varit en nedåtgående spiral i 17 år nu, och ser inte ut att vända inom den närmsta tiden. Den ser snarare ut att intensifieras.

Den autokratiserande utvecklingen sker även inom EU:s gränser. Förra årets V-Dem-rapport pekade ut Polen, Ungern och Slovenien att gå i en antidemokratisk riktning. Den senaste rapporten adderar ytterligare tre EU-medlemsländer till den listan: Kroatien, Tjeckien och Grekland. Demokratin är alltså direkt hotad i 20 procent av EU:s medlemsländer, eller 18 procent av EU-medborgarna.

Till dem som fortfarande tänker ”Va?! Är demokratin hotad?” så kan svaret nästan inte bli tydligare än så här. Till dem som då ställer sig frågan: ”Jaha. Vad gör vi åt det då?” ber jag er att hålla utkik efter Fores nästa demokratiantologi som innehåller en del av svaren.

Ulrica Schenström, vd Fores
11 mars 2022

Läs rapporten

DEMOCRACY REPORT 2022 Autocratization Changing Nature?, V-Dem Institute, mars 2022

Se också

Va?! Är demokratin hotad?, publicerad av Fores tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan